Без музики неможливо уявити сучасний світ. Мелодії оточують нас вдома, на роботі, в машині та громадському транспорті. Навіть на природу, за місто, багато хто намагається взяти щось послухати.

На питання, навіщо потрібна музика, зазвичай відповідають не замислюючись — для душі, для настрою.

 Але насправді музика здійснює на людину набагато складніший та глибший вплив.

Музикотерапія: лікування чи шарлатанство?

Музикотерапія — один з термінів, які викликають неодмінний скепсис у людей.  Лікувати музикою? Смішно!  Музика — це не ліки.  Її послухати приємно, але насправді це не додає здоров’я чи сил. Відпочити під мелодію можна, а от хвороби лікувати не вийде. З цієї причини фахівці, котрі пропонують музику в якості методів лікування, часто розглядаються як шарлатани.

Однак, давайте подивимося, як музика впливає на наш мозок. Після того, як звуки досягли нашого вуха, мозок розпочинає обробку інформації. Починаючи від відділів, які відповідають за сприйняття звуку, у сприйняття мелодії втягуються майже всі центри кори головного мозку. Адже це не тільки звуки, але і їх поєднання, ритм, гучність. І всі ці характеристики сплітаються разом і викликають у нас різні стани. Музика буквально захоплює мозк.

Відбуваються досить значні зміни в корі головного мозку, які особливо добре помітні, якщо людина пов’язана з музикою постійно: регулярно слухає її або, ще краще, грає на музичному інструменті. Мозок музиканта відрізняється від мозку звичайної людини. У нього розвинені відділи, що відповідають за слух, обробку звукової інформації, ритм і за тонку роботу пальців (якщо гра на музичному інструменті вимагає цього).

 Музика проти старих схем

 При деяких станах або захворюваннях мозок підпорядковується роботі дуже простих але стійких нейронних схем. Їх вкрай складно змінити навіть за допомогою ліків.

Найбільш поширений приклад — хронічний біль. Існує безліч станів, з постійними вираженими больовими відчуттями. Наприклад, артрити, міалгії або невралгії. Дуже часто саме захворювання давно вщухло, а біль зберігається. Винне в цьому «джерело» болю, що сформувалося в мозку. Тобто звичні зв’язки, які утворилися в гострий період захворювання, продовжують працювати автоматично навіть тоді, коли проблема зникла.

Інший варіант таких розладів — різного роду залежності (наркотики, алкоголь, нікотин і т.п.). Коли люди перестають приймати такі речовини, в мозку продовжують працювати ті ж ланцюжки нейронів, які спонукали їх до прийняття наркотиків. Мозок постійно намагається повернути людину до колишнього життя.

У дослідженнях впливу музики на больовий синдром та наркотичну залежність було показано, що музика, під час прослуховування, послаблює дію патологічних ланцюжків, котрі мучають людину: біль зменшується, знижується потяг до наркотиків. Це відбувається з тієї причини, що в результаті прослуховування музики перерозподіляється мозкова активність. Мелодія наче «відтягує» на себе потужності звичних схем.

Музика в боротьбі за інтелект

Коли людина займається якоюсь постійною діяльністю, мозок змінюється. Між його відділами, залученими в сприйняття цієї діяльності, утворюються міцні та постійні зв’язки між нейронами. Так само відбувається і з музикою. Якщо людина грає на музичних інструментах або навіть просто регулярно слухає музичні твори, її мозок вдосконалюється. Чим це може бути корисно?

По-перше, це дуже добре для дітей дошкільного та раннього шкільного віку. Якщо дитину долучають до музики, якщо вона навчається грати на якомусь інструменті, то у неї швидше і краще формуються такі шкільні навички, як письмо, рахування і читання. Якщо дитина 3 роки навчалася грі на якомусь музичному інструменті, у неї ширший словниковий запас, краще розвинена дрібна моторика рук, вона довше утримує увагу, ніж її однолітки, які не займалися музикою. Особливо вражають результати у тих дітей, які спочатку відставали з шкільних дисциплін через розлади формування необхідних навичок, наприклад, через дислексії.

 По-друге, як з’ясувалося, музика дозволяє уповільнити процеси інтелектуального згасання у літніх. Навіть хвороба Альцгеймера розвивається повільніше у тих, хто так чи інакше пов’язаний з музикою.

Різна музика, різний ефект

Класична музика, як показують дослідження, викликає більше позитивних ефектів, ніж «екстремальна» (важкий метал). Широко досліджено вплив музики часів бароко і творів Моцарта. Ритм цих творів дуже позитивно впливає на мозок. Під такі мелодії добре вчитися — під їх впливом поліпшується запам’ятовування. Крім того, невеликий експеримент показав, що у людей, які перенесли інсульт, класична музика допомагає поліпшити зорову увагу, що може постраждати після судинної катастрофи.

Що стосується важкої музики, тут описують досить багато неприємних ефектів. При частому прослуховуванні хард року знижується настрій, увага, часто виникає агресія. Однак, не всі люди реагують на цю музику однаково. Деякі, навпаки заспокоюються під її різкі звуки. Тож, незважаючи на певні аспекти, важку музику назвати цілющою теж можна.

Музика допомагає здоров’ю

Звичайно, твердження, що музикотерапія може бути повноцінним методом лікування, все-таки невірне. Вона корисна, вона змінює мозок, але не настільки, щоб вилікувати від захворювання. Однак, музику можна використовувати як доповнення до основних методів лікування. Тим більше, прослуховування музичних записів можна організувати абсолютно безкоштовно.

І, головне, щоби використовувати музику на користь своєму здоров’ю, абсолютно не потрібно чекати розвитку хвороб або появи проблем. Це можна зробити хоч зараз просто для підтримки загального тонусу, задоволення чи розваги.

Рекомендації:

Займайтеся музикою в будь-якому віці. Залучайте до цього дітей та онуків. Не важливо, чи станете ви віртуозом, головне це звучання музики і процес музикування.

Частіше слухайте музику. Навіть якщо вона звучить просто фоном у вашому оточенні, це вже позитивно впливає на роботу мозку. Вона знижує тривогу, поліпшує загальне самопочуття, нормалізує настрій.

Источник: http://www.uamodna.com/articles/terapiya-muzykoyu/