Стівен Хокінг починав як цілком звичайнісінький молодий геній. Його чекала гарна наукова кар’єра, кафедра, студенти та статті. Одного разу з’ясувалося, що юнак серйозно хворий і зможе прожити всього кілька років. Стівен виявився дуже впертим і дожив до 73.

Він майже повністю паралізований, але його мозок продовжує працювати. З його голови, немов з іншого всесвіту, минаючи тіло, на екран комп’ютера переміщуються відкриття, книги та іронічне ставлення до життя.

Ось кілька його цитат, які точно змусять вас замислитись.

«Я поняття не маю, який у мене IQ. Ті, кого цікавить їх IQ, просто невдахи.»

«Людина — єдина тварина, яка знає, що її чекає смерть, і єдина — яка сумнівається в її остаточності.»

«Моя мета дуже проста: я хочу розуміти Всесвіт, чому він влаштований так, як влаштований, і навіщо ми тут.»

«Ми всього лише розвинені нащадки мавп на маленькій планеті з нічим не примітною зіркою. Але у нас є шанси пізнати Всесвіт. Це і робить нас особливими.»

«Астрологи досить розумні, щоби робити свої прогнози настільки туманними, що їх можна віднести до будь-якого результату.»

«Все своє життя я дивувався тим головним питанням, з якими нам доводиться стикатися, і намагався знайти для них наукову відповідь. Можливо, тому я продав більше книг про фізику, ніж Мадонна про секс.»

«Там, де є життя, є надія.»

«Переконаний, що наука та дослідницька діяльність приносять більше задоволення, ніж заробляння грошей.»

«Моя справжня мрія — написати таку книгу, яка буде продаватися в кіосках в аеропорту. Але для цього, схоже, видавцеві потрібно буде помістити на обкладинку голу жінку.»

«Мені здається, комп’ютерні віруси варто розглядати як форму життя. Це багато що говорить про природу людини: єдина форма життя, яку ми створили на цей момент, несе тільки руйнування. Ми створюємо життя за образом і подобою своєю.»

«З упевненістю можу сказати, що поки ще нас не відвідали туристи з майбутнього» (після вечірки для туристів з майбутнього, на яку ніхто не прийшов).

«Головний ворог знання не невігластво, а ілюзія знання.»

«Коли мені виповнилося 12, один з моїх друзів посперечався з іншим на мішок цукерок, що з мене нічого не вийде. Не знаю, чи розв’язалася ця суперечка і на чию користь.»

«Хтось сказав мені, що кожне рівняння, яке я включаю у свою книгу, скорочує продажі в два рази.»

«Блукання інтернетом настільки ж безмозка ідея, як постійне перемикання телеканалів.»

«Коли я чую про кота Шредінгера, моя рука тягнеться до пістолета.»

«Я не впевнений, що людська раса проживе ще хоча б тисячу років, якщо не знайде можливості вирватися в космос. Існує безліч сценаріїв того, як може загинути все живе на маленькій планеті. Але я оптиміст. Ми точно досягнемо зірок.»

«Серед усіх систем, які у нас є, найскладніші — це наші власні тіла.»

«Шкільна наука часто викладається в сухій і нецікавій формі. Діти вчаться механічно запам’ятовувати інформацію, щоби здати іспит, і не бачать зв’язку науки з навколишнім світом.»

«Я помітив, що навіть ті люди, які стверджують, що все вирішено і що з цим нічого не можна вдіяти, дивляться в обидва боки, перш ніж переходять дорогу.»

«Життя було б дуже трагічним, якби не було таким кумедним.»

«Дуже важливо просто не здаватися.»

«Ми не повинні дивуватися тому, що Всесвіту придатний для життя — адже це не є доказом того, що Всесвіт був задуманий для життя.»

«Ми можемо пов’язувати світобудову з ім’ям Господа, але це буде безособовий Господь. У законах фізики немає ніяких особистісних особливостей.»

«Не можу сказати, що мій фізичний стан допомагає мені в роботі, але він допомагає мені сконцентруватися на дослідженнях, уникаючи лекцій і нудних конференцій.»

«Мабуть, я вірю в Бога, під Богом ви маєте на увазі втілення тих сил, які керують Всесвітом»

«Ейнштейн ніколи не сприймав квантову механіку через притаманний їй елемент випадковості та непостійності. Він говорив: «Господь не грає в кості». Він помилявся двічі. Наявність чорних дір доводить, що Господь не тільки грає в кості, але ще й кидає їх туди, де ніхто не зможе їх побачити.»

«Наукова фантастика може бути корисною — вона стимулює уяву і позбавляє від страху перед майбутнім. Проте наукові факти можуть виявитися набагато більш вражаючими. Наукова фантастика навіть не припускала наявності таких речей, як чорні діри.»

«Найскладніша проблема, з якою довелося зіткнутися людству, — це наші агресивні інстинкти. За часів печерної людини (назвемо її печерною особистістю) ці інстинкти були необхідними для виживання і були вкладені в наші голови на рівні генетичного коду, що було продиктовано дарвінівським природним відбором. Зараз, з усією тією ядерною зброєю, яка у нас є, ми вже не можемо чекати, коли еволюція позбавить нас від наших інстинктів. Боюся, нам доведеться скористатися генною інженерією.»
«Якщо ви розумієте, як функціонує Всесвіт, то, у певному сенсі, можете ним керувати.»

«Я думаю, наш розум — це програма, а мозок — аналог комп’ютера. Теоретично можливо скопіювати вміст мозку на комп’ютер і таким чином створити форму вічного життя. Однак, сьогодні це не в наших силах.»

«Бог не міг створити Всесвіт за сім днів, оскільки у нього не було часу, адже до Великого Вибуху часу не існувало.»

«Прогрес полягає не в заміні невірної теорії на вірну, а в заміні однієї невірної теорії на іншу невірну, але уточнену.»

«Є фундаментальна різниця між релігією, заснованою на догмах, і наукою, заснованою на спостереженнях і логіці. Наука переможе, тому що вона працює.»

«Питання про можливість подорожей у часі поки залишається відкритим. Але ми не радимо вам укладати з цього привроду парі: раптом ваш противник шахрай і знає майбутнє наперед?»

«Десять вимірів — це може звучати заманливо для вчених, але якщо в такому просторі ви забудете, де припаркували свою машину, у вас будуть серйозні труднощі.»

«Чому Всесвіт такий, яким ми його бачимо? Відповідь проста: якби він був іншим, нас би тут не було!»

«За людською расою числиться не так вже й багато розумних звершень»

«Тепер я щасливий. Раніше життя здавалося мені нудним. Але перспектива померти рано змусила мене зрозуміти, що життя варте того, щоб його прожити. Так багато всього можна зробити!»

«Деякі люди звинувачують за атомну бомбу Ейнштейна, оскільки він відкрив співвідношення між масою і енергією, але з тим же успіхом можна звинувачувати Ньютона в аварії літаків, оскільки він відкрив гравітацію.»

«Оскільки ми вважаємо себе розумними, нехай і без особливих для того підстав, то схильні вважати розум неминучим наслідком еволюції. Однак у цьому можна засумніватися. Зовсім не очевидно, що розум має значну цінність в плані виживання. Бактерії чудово живуть без нього і переживуть нас, якщо так званий розум приведе нас до самознищення в ядерній війні.»

«Притаманне людям почуття провини таке, що їм потрібно лише знайти привід для самозвинувачення.»

…Чи все визначено наперед? Відповідь — так, усе визначено. Але можна вважати, що й ні, оскільки ми не знаємо, що ж саме визначено.»

«Небезпека полягає в тому, що наша здатність руйнувати і знизувати навколишнє середовище і один одного розвивається набагато швидше, ніж наша мудрість у використанні цієї здатності.»

«Якщо вже людей важко примусити дотримуватися правил дорожнього руху, то уявіть собі, яке це — переконати астероїд рухатися по еліпсу.»

«І якщо буде знайдено відповідь на питання, чому так сталося, що існуємо ми й існує Всесвіт, це буде повним тріумфом людського розуму, бо тоді нам стане зрозумілий задум Бога.»

«Недавні пророки з готовністю ризикували головою, вказуючи точні дати кінця світу. Їм навіть вдавалося збити ціни на фондовому ринку, хоча не можу збагнути, чому кінець світу змушує людей продавати свої акції. Вважаю, ні гроші, ні акції все одно з собою не візьмеш.»

Источник