Ті, хто завжди спізнюється, зазвичай всіх дратують. Та що там, ми навіть деколи самі себе дратуємо. Ставимо другий будильник, читаємо мотивуючі статті (а раптом це психологічний опір!), намагаємося лягти раніше, а нічого не змінюється.

Найдивовижніше в запізненнях те, що всі, крім маленьких діточок, прекрасно розуміють, як це кепсько й непристойно. Які покарання не придумувало б керівництво, співробітник, найчастіше, і сам не радий. Але більшість продовжують спізнюватися, незважаючи на штрафи.
Причин запізнень може бути багато. Ось найпоширеніші:

Помилка планування

Симптоми: ви завжди запізнюєтесь по-різному, то на 10 хвилин, а то й на цілу годину.

Діагноз: помилка планування. Швидше за все, у вас «збитий» внутрішній годинник і ви не можете точно передбачити, скільки, насправді, витратите часу, щоби вкласти спати дитину або дописати доповідь. Вчені встановили, що це найпоширеніша причина і, в середньому, люди аж на 40% недооцінюють обсяги часу, які їм потрібні, щоби взакінчити всі справи.

Вирішення: тренування правильного планування.

Ввічливий кролик

Симптоми: ви все робите вчасно, коли дієте самостійно. Але варто мамі приїхати до вас в гості чи вам перейти з фрілансу на роботу в опенспейс, як ви починаєте ганебно завалювати справи.

Діагноз: проблеми з мовою. Ви не вимовляєте дві вжливі букви: Н та І.

Вирішення: Вчися таланту ввічливої ​​відмови і не намагатися врятувати всіх навколо. До речі, вчені й тут пожвавішали і визначили, що любителі багатозадачності (Юлії Цезарі) спізнюються частіше, ніж всі інші.

Ознака лідера

Симптом: всі знають про ваше «фірмове запізнення», наприклад, на 10 хвилин. У якомусь сенсі ви навіть пунктуальні. Затримуєтесь завжди однаково.

Діагноз: щось психологічне. Це може бути наслідок дитячого протесту, потреба в мотивації, яку дає пропущений дедлайн або спроба звернути на себе увагу хоч так: «А, Таня, ну так, це та, яка завжди запізнюється!»

Вирішення: Якщо до психолога бажання йти нема, то визнайте, що, по суті ви приходите саме тоді, коли цього хочете. Так що настав час подаватись у керівники та говори потім гордо: «Керівництво не запізнюється, керівництво — затримується».

Одна, без ансамблю

Симптоми: ви запізнюєтесь загадково. Наче й зібралися заздалегідь, і часу було багато, і заторів не було, а все одно в останній момент доводиться бігти, потіти, вибачатися.

Діагноз: страх очікування. Маловідомий страх, але цілком реальний. Таким людям дуже неприємно «сидіти і нічого не робити». Тому ви краще терпітимете наслідки запізнення, ніж будете нудьгувати під дверима, якщо прийдете занадто рано.

Вирішення: Рішення дуже просте — вигадуйте собі складні завдання на час очікування.

Не варто було і підніматися

Симптоми: ви запізнюєтеся обтяжливо, безглуздо. Навіть якщо вам кудись дуже давно хотілося, навіть якщо це концерт вашої мрії або побачення з найкращим чоловіком у світі. Іноді ви ловите себе на думці, що і вставати не варто було, бо все одно потім запізнитесь, і будете винні.

Діагноз: психологічний, але серйозний. Можливо, навіть депресія.

Вирішення: Ось тут краще перевіритися.

Прийоми для тих, хто спізнюється

Навіть якщо ви не знайшли свій варіант серед діагнозів, ці прийоми допоможуть вам ввести в своє життя пунктуальність:

  1. Враховуйте минулий досвід. Якщо минулого місяця ви виконали Х справ, не треба розраховувати, що цього вам раптом пощастить і ви зробите вдвічі більше. А якщо заглянути ще далі в минуле і згадати, що влітку, наприклад, ви завжди менш працездатні, то план вийде ще реалістичнішим.
  2. Спробуйте заздалегідь підраховувати і записувати скільки вам потрібно часу на ту чи іншу справу, а потім перевіряйте, чи ви вгадали. До речі, вже самі такі записи непогано підганяють.
  3. Подумки поділіть задачу на дуже маленькі шматочки і підрахуйте час для кожного. Вчені з’ясували, що так час визначається точніше. Наприклад, не говоріть собі «я приготую обід за годину», а подумайте, скільки піде хвилин на кожну стадію готування.
  4. Спробуйте уявити свої плани з чужої точки зору. Наприклад, скільки б часу на думку якоїсь сторонньої людини, у вас б пішло на те, щоби підготувати квартиру до приїзду свекрухи?
  5. Як відомо, швидкість каравану визначають за найповільнішим верблюдом. А швидкість виконання роботи — за найслабшими вашими робочими годинми. Ми так тішимося нашим пікам активності, що віримо, ніби зможемо перепливати океани кожен день. Краще підстрахуватися.
  6. Якщо використовуєте календар, відзначайте в ньому справи не одним рядком (16.00 — салон), а описуючи весь відрізок часу (15.00-18.00 — салон), який вам знадобиться, не забуваючи про підготовку та проїзд. Це допоможе не планувати пересічні справи.
  7. Ставте додатковий будильник на момент, коли вже, кров з носу, час виходити. Якщо ви відтягуєте цей момент задля нових справ, привчіть себе по дзвінку кидати все, чим ви займаєтесь, і рухатись далі. Нічого, нижній бік раковини був немитий півроку і ще день вас почекає.
  8. Якщо ви тривожна людина, вас може врятувати календар з днями розбитими на півгодинні відрізки, які ви дуже докладно розпишете.

Источник: http://www.uamodna.com/articles/yak-perestaty-spiznyuvatysya-i-pochaty-vysypatysya