Питання, як вижити під час війни, стосується не тільки зони бойових дій. Спокійне життя в тилу — це, перш за все, можливість солдатам повернутися додому не тільки фізично, але й психологічно. Та, на жаль, живучи вже майже рік з острахом нападу військ «колишнього брата» і не маючи ніякої гарантії захисту від держави, людина дуже часто піддається емоційному виснаженню та нерідко впадає в необґрунтовану ненависть до друзів, знайомих та просто оточуючих. І насправді — це стосується кожного з нас, бо так чи інакше, будувати країну треба всім разом на загальних засадах взаємної поваги та взаєморозуміння.
Спробуємо розібрати основні засади психологічної витримки.

1. Всі ми різні, але нас об’єднує спільний дім

Перш за все, треба пам’ятати, що ми не можемо усі мати один погляд на речі. Кожен з нас бачить світ через призму свого світосприйняття. Є речі, які об’єднують і парубка з Мукачева, і дідуся з-під Донецька. Таких ідей та спільного, насправді, багато. І це аж ніяк не стосується політики чи важливих морально-етичних проблем.

Одним із яскравих прикладів можна назвати українську народну пісню, красу якої визнають навіть за кордоном. Саме тому, якщо вам здається, що людина помиляється, ви не згодні з її позицією і взагалі вона нічого не розуміє в побудові країни, перш за все згадайте, що дім у вас один. В ньому є багато прекрасного, є й багато недоліків, але так чи інакше існує багато речей, що нас усіх об’єднують.

2. Не робіть поспішних висновків

Дуже часто ми, керуючись певними емоційними переживаннями, жорстко реагуємо на будь-яку протилежну думку. Перш за все, якщо ви стикнулись з тим, що кардинально не згодні з кимось, подумайте — чи зможете переконати людину в протилежному? Варто зазначити, що в більшості випадків людина залишається зі своїми поглядами, і неважливо, як ви будете реагувати. Саме тому не сприймайте будь-яку суперечку на свій рахунок. В будь-якому разі, усі ми помиляємось.

3. Шукайте позитив

Є багато чинників, які змушують людину нервувати через події навкруги. Але, якщо ви не можете щось змінити, чи варто з цього приводу «бити горщики» зі знайомими та друзями? Все колись закінчується, день змінює ніч, імперії розвалюються, країни виходять з кризи. Будь-яка проблема є лише моментом, про який ви скоріш за все через тиждень чи два забудете. А ось відносини з людьми вже не повернеш. Знаходьте позитив, навіть в тому, що ваш день почався не зі стрілянини та обстрілів. Ви живете у світі, де є відважні та сміливі воїни, які роблять ваше життя кращим, захищаючи вашу свободу та спокій.

4. Допомагайте

Насправді, люди, які займаються нагальними справами, набагато менше переживають емоційний стрес. І тому, якщо вам раптом захотілось справедливості, життя стало дуже поганим, а близькі колись друзі зовсім не бажають дослухатись до вас, зробіть переказ коштів в благодійний фонд на важливі потреби армії, біженців або просто дітей. Повірте, це найкраще заспокоює від непотрібної депресії.

І ще. Варто кожному з нас пам’ятати, на ненависті будують свою країну виключно тоталітарні режими, в іншому випадку держава лише розпадається на правих і неправих. Саме тому любіть один одного та пам’ятайте, що Батьківщина в нас одна і будувати її можливо лише разом.

Источник: http://www.uamodna.com/articles/yak-zberegty-e