Сучасне життя … Воно, як і все в цьому світі, має дві сторони медалі. Почнемо з найприємнішої і позитивної. Найголовніший плюс в нашому теперішньому житті — це безліч можливостей. Кажуть, що лінь — це та сила, завдяки якій існує таке поняття як «прогрес». Ну, принаймні, в сфері розвитку сучасних технологій. Бажання зекономити час, силу та енергію спонукає людину щось придумувати. Натомість з’являється час на щось більш приємне і бажане. Думаю, багато хто погодиться зі мною, що сучасний час летить дуже швидко і його не не вистачає практично всім людям. Багато речей нам вдається робити за допомогою сучасних досягнень (прибирання, оплата рахунків через Інтернет і т.д.). Ось тут ми наблизилися до негативної сторони медалі — чи не втратили ми щось дуже важливе? Невже здатність відчувати і помічати життя у людей атрофувалися? Здається, так.

Нездатність зупиниться, відчути себе і свої бажання, приводить нас до негативних почуттів, генезис яких ми часто не можемо зрозуміти. Людина та її життя, мені особисто, метафорично нагадує автомобіль. Давайте трохи пофантазуємо. До речі, як часто ви це робите в своєму повсякденному житті?

Уявімо собі, що людина — це автомобіль. Він має певний зовнішній вигляд, у нього є фари і дзеркала (очі), певне забарвлення (темний або світлий), у нього є вік і марка. Так і у людини є зовнішні якості, які можуть спостерігати інші люди. Цікаво, що там всередині?

Салон автомобіля (внутрішній світ людини) може багато розповісти цікавого. Але, пізнати його можна або через вікна (затемнені, відкриті, закриті), або будучи пасажиром цього авто. Є люди, які ретельно вибирають, кого впускати у свій салон, у свій внутрішній світ, а кого ні. Я припускаю, що в житті більшості з нас є пасажири, які не приносять нічого приємного і корисного, швидше навпаки. Іноді не завжди вистачає сміливості прогнати їх. Деякі терплять і мучаться. Відповідно, накопичена негативна енергія призводить до того, що людина руйнує хороше і створює погане.

У людини, як і у автомобіля, є багато внутрішніх пристроїв і процесів. Для того, щоб автомобіль рухався, йому потрібне паливо. Так і людині, для того щоб рухатися, потрібен якийсь заряд. Мовою людини паливом виступає мотивація, ціль, мрія. Коли немає мотивації — людина перебуває в нерухомому стані, у стані стагнації. В такому випадку, вона обирає для себе три стратегії поведінки: перша — чекати, коли хтось поділиться паливом (вмотивує тебе, запропонує ідею), друга — самому добратися до джерела палива (до джерела мотивації), або третій варіант — нічого і нікого не чекати і не шукати.

Дуже важливим в будові автомобіля є вихлопна труба, яка нагадує нам про дуже важливе призначення — викид того, що вже не потрібне або чого вже дуже багато. Якщо проводити паралель з людиною, то для неї, як і для втомобіля, життєво необхідним є викид енергії, емоцій. Як позитивних, так і негативних.

Пасажири приходять, ідуть, кожні зі своєю енергією та емоціями. І якщо вихлопна труба закрита або працює неповноцінно, відбувається щось руйнівне. Салон разом з пасажирами наповнюється вихлопними, сірими і токсичними парами, які не виходять назовні. Тобто, коли емоцій багато і вони не використовуються конструктивно, руйнується як внутрішній світ людини, так і її оточення, стосунки і, відповідно, самопочуття. Така людина відчуває злість, гнів, лють, відразу, розчарування, тугу, нудьгу, образу, роздратування, тривогу, неспокій, відчай і відчуття безвиході.

Зараз перед кожною розумною і сучасною людиною стоїть завдання навчитися конструктивно і рівномірно проявляти свої емоції і почуття. Власне, проявляти, а не стримувати, накопичувати, а потім вибухати чи давитися і хворіти.

Пропоную дуже конкретні способи як поводитися з негативною енергією:

  • Навчитися призупинятися для того, щоб чітко розуміти свої почуття (йога, медитація). Коли ви зможете в момент емоційного напруження сказати собі: «Я зараз відчуваю злість, роздратування або образу і розумію чому», тоді ви зможете прийняти і усвідомити свій стан. Тоді буде більш зрозуміло, що вам робити далі.
  • Якщо ситуація і взаємовідносини дозволяють, потрібно заявляти про свої почуття і переживання. Тобто, не накопичувати і не приховувати образу або щось інше. Психологи рекомендують у таких випадках використовувати метод «Я — повідомлення». Замість нашого звичного «Ти мене не розумієш, ти мене дратуєш …» починати речення із займенника «Я …». Наприклад: «Я зараз злюся на тебе за те, що я не можу на тебе розраховувати», «Я відчуваю себе обдуреною і слабкою, коли ти не говориш мені до кінця про свої думки». Це дуже просто і легко. Не «ти», а «я». Це все-таки ваше життя і ваші почуття. Не варто приписувати їх комусь іншому. Тільки ви самі вирішуєте, як реагувати та оцінювати ситуацію і, відповідно, що відчувати.
  • Знайти спосіб конструктивного використання негативної накопиченої енергії. Творчість — один з найкращих способів нейтралізувати негативну енергію. Вона дає можливість виявляти експресію, агресію і спонтанність. Малюйте, пишіть, готуйте щось нове, ліпіть, співайте в караоке, танцюйте, грайте в ігри. Це відмінний спосіб позбутися негативних емоцій і покращити своє самопочуття. І це те, що працює на всі 100%.
  • Всім відомий спосіб — писати листа своєму кривднику. Але в жодному разі не відправляйте його адресату. Пишіть все, що відчуваєте і думаєте стосовно якогось неприємного випадку або ситуації. Лист поріжте або порвіть на шматки і викиньте.
  • Займайтеся спортом, плавайте в басейні.
  • Фізична робота дає дуже хорошу можливість завдяки своїй злості зробити щось дужекорисне, а, головне, від початку до кінця.
  • Спілкуйтеся з тваринами, природою та дітьми, але не заподіюйте їм зла. Це те, що наповнює нас теплою і чистою енергією.
  • І нарешті, в сучасному світі не дарма існує професія психолога і психотерапевта. Разом ви зможете відкрити для себе ваш власний спосіб того, як справлятися з негативними почуттями.

Адже головне те, як ми ставимося до ситуації і як її оцінюємо. Кожен бачить світ по-своєму. Нехай вікна, через які ви дивитеся на світ, будуть чистими. Адже не все ж так погано, є і щось хороше. Направляйте свою енергію на створення хорошого або руйнування поганого. Не залишайтеся на самоті і не закривайте вихлопну трубу

Источник: www.psyholog-terapevt.lviv.ua