Корисні жири
Крім того, що людський мозок більш ніж на 70% складається з жиру, ця органічна сполука відіграє ключову роль у регуляції імунної системи. Простіше кажучи: омега-3 і мононенасичені (хороші) жири зменшують запалення, а змінені гідрогенізовані, які доволі поширені в готових продуктах, його підсилюють. Крім того, жир потрібен для всмоктування і транспортування вітамінів, зокрема А, D, Е і К. Вони не розчиняються у воді й можуть всмоктуватися в тонкому кишечнику тільки в поєднанні з жиром. А недолік цих вітамінів має серйозні наслідки для організму і може призвести до захворювання мозку і до багатьох інших порушень.
Холестерин
Вино
Куркума
Пробіотики
Вживання в їжу продуктів, багатих пробіотиками — живими мікроорганізмами, які підтримують природну флору кишечника, — може мати прямий вплив на поведінку мозку, зменшуючи стрес, хвилювання і депресію. Ці племена «хороших бактерій» відіграють дуже важливу роль у виробництві, поглинанні та транспортуванні таких нейрохімічних речовин, як серотонін, дофамін і фактор росту нервів, які життєво необхідні для правильного і здорового функціонування мозку і нервової системи.
Кокосова олія
goodtrainer.ca
Вітамін D
Не зовсім правильно називати його вітаміном, оскільки насправді це жиророзчинний стероїдний гормон. Хоча більшість людей пов’язують його виключно зі здоровими кістками і рівнем кальцію — саме тому його додають в молоко, — вітамін D має набагато більший вплив на мозок. Відомо, що вся центральна нервова система містить рецептори вітаміну D; також не секрет, що він допомагає регулювати в мозку і спинномозковій рідини ті ферменти, котрі задіяні у виробництві нейромедіаторів і котрі стимулюють ріст нервів.