1. Ви не зобов’язані нікому пояснювати вашу життєву ситуацію

Якщо ви живете в цивільному шлюбі, або змінюєте квартиру на іншу, або живете з батьками, хоча вам вже давно не двадцять — ви не зобов’язані нікому звітувати, чому ви робите так, а не інакше. Якщо ви повністю в курсі своєї життєвої ситуації, то це означає, що у вас є власні причини зберігати її такою, і вони нікого не стосуються.

2. Ви не зобов’язані нікому пояснювати ваші життєві пріоритети

У вас є власні думки про те, що можна зробити для комфорту і щастя ваших близьких і вас самих — ось це і є ваш головний пріоритет. Оскільки ми всі — унікальні особистості з різними цінностями, мріями і прагненнями, пріоритети однієї людини незмінно будуть відрізнятися від пріоритетів іншої. Ви самі визначаєте свої, і не повинні ні перед ким звітувати.

3. Ви не зобов’язані вибачатися, якщо вам не шкода

Якщо ви не жалкуєте про свої дії, як і раніше вважаєте, що хтось був не правий, або не особливо потребуєте прощення, ви не повинні вибачатися. Багато людей намагаються занадто швидко попросити вибачення, щоб скоріше залікувати рани, які ще не готові до такого «лікування». Це може тільки погіршити становище. Вам дійсно не потрібно просити вибачення, якщо ви не відчуваєте себе винним.

4. Ви не зобов’язані ні перед ким виправдовуватися за час, проведений на самоті

Насправді, подібні самотні тайм-аути — абсолютно нормальна практика, необхідна більшості з нас. Беріть їх впевнено і не заморочуйтеся з приводу пояснень.
5. Ви не зобов’язані погоджуватися ні з чиїми особистими переконаннями

Просто тому, що хтось пристрасно розповідає про свої переконання, не потрібно сидіти і кивати на знак схвалення всьому. Якщо ви не поділяєте їхні ідеї, несправедливо по відношенню до себе та інших вдавати, що ви з ними згодні. Краще спокійно заперечити їм, ніж накопичувати несхвалення і розчарування.

6. Ви не зобов’язані говорити «Так»

Ви маєте повне право сказати «Ні», якщо для згоди немає вагомих причин. Найбільшого успіху у всіх сферах досягають люди, котрі опанували мистецтво відмови від усього, що не є їхнім пріоритетом. Визнайте доброту інших людей і будьте вдячними, але сміливо говоріть «Ні» всьому, що відволікає вашу увагу від основних цілей.

7. Ви не зобов’язані виправдовуватися за свою зовнішність

Ви можете бути струнким або повним, високим або не дуже, симпатичним або звичайнісіньким, але ви не повинні нікому пояснювати, чому виглядаєте саме так. Ваша зовнішність — виключно ваша справа, тут ви зобов’язані тільки собі. Не дозволяйте зовнішньому вигляду визначати вашу самооцінку.

8. Ви не зобов’язані нікому пояснювати ваші уподобання в їжі

Є певні продукти, які просто не подобаються вам з різних причин — від смакових якостей до їх впливу на ваше здоров’я. Якщо хтось чіпляється до вас із запитанням, чому ви їсте (або не їсте) ті чи інші продукти, не звертайте на це уваги і дайте відповідь, що ви відчуваєте себе добре, харчуючись саме таким чином.

9. Ви не зобов’язані нікому звітувати про ваше сексуальне життя

Якщо ви перебуваєте у близьких відносинах з дорослою людиною за взаємною згодою, то нікого не стосується, де, як і коли ви влаштовуєте своє сексуальне життя. Ви можете чекати шлюбу чи вступати у випадкові зв’язки — до тих пір, поки ви отримуєте задоволення, — це виключно ваша справа.

10. Ви не зобов’язані нікому пояснювати ваш кар’єрний або особистий вибір

Іноді обставини змушують нас вибирати між роботою та особистим життям. Це рішення не завжди дається легко, і ви можете в результаті вибрати роботу — не тому, що не дбаєте про свою сім’ю, а тому, що цей вибір дасть вам безпеку в майбутньому. У будь-якому випадку, ви не зобов’язані пояснювати оточуючим, чому ви надали перевагу професії (або навпаки), якщо ви впевнені, що робите все так, як треба.

11. Ви не зобов’язані пояснювати ваші політичні чи релігійні погляди

Якщо ви демократ, ліберал, католик, протестант або мусульманин — це ваш особистий вибір. Ви не повинні пояснювати свою віру. Коли хтось не може вас прийняти таким, яким ви є — це його проблема, а не ваша.

12. Ви не зобов’язані пояснювати, чому самотні

Одружені ви чи ні, це не повинно стосуватися нікого, крім вас. Самотність — НЕ розлад особистості. Ви вільні у виборі того, вступати в стосунки чи ні. Просто пам’ятайте: ви — це не ваше сімейне становище. Не потрібно клеїти на себе й інших непотрібних соціальних етикеток.

13. Ви не зобов’язані ні з ким зустрічатися тільки тому, що вас попросили

Ця людина може бути милою і симпатичною, але ви не зобов’язані йти на побачення з нею. Якщо ви відчуваєте в глибині душі, що вам не потрібна ця зустріч, то відмовтеся. Знайдіть причину для відмови і не змінюйте свого рішення.

14. Ви не зобов’язані нікому пояснювати своє рішення про шлюб

Незалежно від того, чи захочете ви одружитися і завести дітей, чи залишитися вільним і бездітним — це залишиться особистим рішенням. Навіть якщо ваша мама просто марить онуками, їй доведеться змиритися з вашим життєвим вибором, як би важко це не було.

15. Ви не зобов’язані пояснювати ваш вибір у відносинах

Іноді люди роблять недоречні зауваження про ваші романтичні стосунки. Напевно, хтось говорив, що ви «не ідеальна пара» або що вам потрібно пошукати собі когось іншого. Проте, в цьому питанні ви не підзвітні нікому, крім себе. Живіть власним життям і ніколи не переривайте відносини тільки тому, що хтось спонукає вас так вчинити. Здійснюйте помилки і вчіться на них — це і є життя.

Джерело: http://www.uamodna.com/articles/15-rechey-pro-yaki-vy-ne-zobovyazani-zvituvaty-i-vypravdovuvatysya-nikoly/